Mindfulness och Transcendental Meditation – På en minut gör en amerikansk forskare en jämförelse

Olika former av meditation ger ofta mycket olika resultat. En känd psykiater från Georgetown University i USA, Norman Rosenthal, MD, gör en jämförelse mellan mindfulness-meditation och tekniken Transcendental Meditation.

I detta videoklipp från CNBC, inspelat i New Yorks rådhus i februari 2014 berättar Rosenthal under en paneldiskussion kallad Meditation: Kreativitet, prestanda, och stress, bl.a. följande:

”Forskning har funnit att TM kan förebygga hjärtattacker och stroke, och förlänga livet – jag har aldrig sett att detta gäller för någon annan form av meditation. Detta är unikt och något man funnit efter att ha följt upp effekterna under decennier.”

”I standardböckerna om Mindfulness kan man läsa ‘detta kommer att vara mycket, mycket svårt, det är bara att du vänjer dig vid det’.  Om TM, å andra sidan, har man aldrig påstått att det är svårt. Det är väldigt lätt. Det är en naturlig process som gör att man dyker inåt.”

”I TM är fokus på transcendens, därav namnet – ett speciellt, unikt medvetandetillstånd som är själva orsaken till de positiva effekterna.

Dr Rosenthal är psykiater och författare, vars forskning på Seasonal Affective Disorder (SAD) har hjälpt miljontals människor. Evenemanget sponsrades av David Lynch Foundation, en ideell organisation som även erbjuder stipendier till bl.a. krigsveteraner och studerande för att lära sig TM-tekniken.