Fyra sätt som stress skadar våra hjärnor på

…Och fyra sätt att reparera skadan med hjälp av transcendering.

Har du någonsin funderat över att du inte mår särskilt bra när du är stressad, att du har svårt att tänka klart och tenderar att agera mer känslomässigt och impulsivt?

Är det så? Bra, då har du en normal hjärna.

Det är så stress påverkar dig.

1. Prefrontala cortex stängs av och amygdala överstimuleras.

Screen Shot 2015-05-01 at 2.09.31 PM

Forskare har upptäckt att hjärnan är uppdelad i två tydliga delar, en främre och en bakre del. I den bakre delen återfinns alla primitiva handlingar i form av sinnesförnimmelser, muskelaktivitet osv. Bakhjärnan liknar djurens. Prefrontala cortex är däremot vår unika mänskliga ”tänkande hjärna”. Vi tänker och planerar innan vi handlar och kan fritt välja att agera eller inte på våra impulser. Djuren har inte denna valmöjlighet och därför kommer du aldrig att få se en ko packa sin resväska och åka på semester.

I stressiga situationer stängs prefrontala cortex av och vi kommer att se att den gör så av en god anledning.

Screen Shot 2015-05-01 at 2.06.56 PMHär ser vi informationsflödet i hjärnan under normala förhållanden. Informationen går från våra ögon till syncentrum. Därefter skickas informationen till prefrontala cortex som utvärderar den och beslutar vilken reaktionen ska bli. Beslutet skickas sedan till motoriska cortex som styr våra muskler.

 

 

Screen Shot 2015-05-01 at 2.10.47 PMUnder stress bryts detta normala flöde. Prefrontala cortex kringgås och informationen går direkt från sinnesorganen till motoriska cortex i den impulsiva hjärnan.

Det finns en logisk orsak till detta. När vi går över en gata och ser en bil närma sig så tänker vi inte över och analyserar situationen. Vår impuls är i stället att hoppa undan. Om vi först skulle vara tvungna att tänka igenom situationen så skulle det vara för sent.

Att prefrontala cortex stängs av under stress är för vår överlevnads skull. Vi slutar tänka och handlar helt impulsivt. Detta kallas för att reagera genom att fäkta eller fly. Blodflödet flyttar från det främre området till amygdala, vår hjärnas stresscenter. Hjärtfrekvens och blodtryck ökar och en mängd stresshormoner pumpas in i kroppen så att vi snabbt kan reagera på faran som uppstått, genom att antingen kämpa emot eller springa därifrån.

Problemet är att denna mekanism inte är gjord för de kroniska stressituationer som de flesta av oss numera upplever alltför ofta. När vi har suttit en timme i trafikstockning och redan är försenade till ett viktigt möte så finns det varken behov av att fäkta eller fly, men ändå aktiveras våra stressreaktioner.

Ju mer hjärnan upplever sådan kronisk stress, desto mer konditioneras prefrontala cortex att stänga av varaktigt, vilket i själva verket skadar hjärnan.

Vi kan tydligt se detta vid avbildning av hjärnan med modern teknik, t.ex. med SPECT-skanning av hjärnan där blodflödet i hjärnan mäts. Bilden är skrämmande.