Transcendera… och återställ den känslomässiga jämvikten
Under stress stänger prefrontala cortex i hjärnan av sig själv. Transcendering återaktiverar den.
Genom nyligen gjorda upptäckter, kan vi nu förklara på vilket sätt stress stör hjärnans normala funktion och ökar ett impulsivt beteende.
Hjärnans normala sätt att fungera
Prefrontala cortex, den del av hjärnan som finns strax ovanför ögonen, är ansvarig för vårt ”mer avancerade tänkande” – långtidsplanering, kontroll av impulser och för att avgöra om något är rätt eller fel. Den kallas ibland även för chefen eller ”hjärnans VD”, eftersom de flesta beslut fattas där. Den prefrontala barken är en av de områden i hjärnan som skiljer människan från djuren.
När hjärnan fungerar normalt så rör sig information på följande sätt – informationen tas emot av sinnesorganen, sänds till framhjärnan och bearbetas där, de beslut som tas där sänds sedan vidare till de motoriska delar som får rätt muskler att reagera.
Hjärnans sätt att fungera under stress
Om hjärnan är utsatt för stress rör sig informationen på ett annat sätt. Den leds då förbi framhjärnan och går direkt från sinnesorganen till de motoriska delarna. Det finns ett gott skäl till att hjärnan har utvecklats så. Om vi t.ex. går över gatan och ser en bil komma med hög hastighet måste vi reagera snabbt utan onödiga funderingar. Det finns inte tid att tänka. Vi måste springa ur vägen omedelbart, instinktivt. Den här mekanismen finns för att skydda oss när vi är hotade.
Det har varit känt länge att känslomässig obalans är koppad till stress, men nu kan forskarna ge en tydlig vetenskaplig förklaring till detta. Stress sätter den främre delen av hjärnan – den del som är ansvarig för känslomässig stabilitet – ur spel (för mer detaljer om hur stress påverkar hjärnan, se Impulsivitet).
Kronisk stress kan få amygdala, den del av hjärnan som styr fruktan, ilska o.s.v. att bli låst i ”påslaget” läge.
Transcendering aktiverar framhjärnan
Transcendering har motsatt effekt mot stress. Den ökar i själva verket aktiviteten i prefrontala cortex.
Transcendering är en situation där kroppen går in i ett tillstånd av djup vila, vilket gör det möjligt för kroppen att göra sig av med även de djupaste spänningar och föranleda framhjärnan att bli mer aktiv. Detta kan mätas t.ex. genom en undersökning med funktionell magnetkamera som mäter blodflödet till hjärnan. Aktiviteten i talamus (som har samband med kroppsfunktioner) minskar, vilket indikerar ett tillstånd av avspänning, samtidigt som aktiviteten i frontala barken ökar.
Dessa förändringar i hjärnan visar sig vara unika för transcenderingserfarenheten under Transcendental Meditation. Vanlig avslappning, som kan upplevas under de flesta andra meditations- och avslappningstekniker, uppvisar inte dessa förändringar i samma utsträckning.
Under transcenderingen blir inte bara framhjärnan aktiverad utan man återställer också den koordination med andra delar av hjärnan, vilken har avbrutits genom stress. Detta kan konstateras genom mätningar av EEG-koherens – för mer information se Transcendering – utveckling av hjärnan. Ny forskning har visat att känslomässig stabilitet också är direkt kopplad till EEG-koherens, som påverkas mycket positivt av transcendering.
Att transcendera är en erfarenhet av ökande inre stillhet och känslomässigt lugn.
Transcenderingens inverkan på hjärnan är direkt motsatt den inverkan stress har.
Transcenderingen kan öka aktiviteten i främre delen av hjärnan och befria amygdala från dess ständiga ”påslagna” läge. Ju mer vi erfar detta tillstånd, desto mer kommer hjärnan att vänja sig vid denna erfarenhet, vilket för med sig ökad känslomässig stabilitet.